آشنایی با روال انتشار نسخه‌های جدید پادویش

مقدمه

نشانه یک محصول خوب و پویا، بخصوص در حوزه تکنولوژی و امنیت این است که مرتبا بهبود یافته و نسخه‌های جدید و به‌روز آن منتشر شود. محصولات پادویش نیز از این قاعده کلی مستثنی نبوده، و به منظور پوشش دادن نیازهای جدید کاربران و افزودن امکانات جدید، رفع نقایص و نیز بهبود امنیت مرتبا نسخه‌های جدیدی از پادویش منتشر می‌شوند.

اما همه این بهبودها، به هر صورت نوعی تغییر به شمار می‌روند. مدیران شبکه می‌دانند که در شبکه‌های بزرگ، هر نوع تغییر و ارتقایی مستلزم یک آمادگی و فرآیند مناسب جهت مهاجرت به نسخه جدید است، تا این ارتقا با کمترین نگرانی و دردسر انجام گیرد.

در این سند روال تست و انتشار نسخه‌های جدید پادویش تشریح شده است تا به انجام یک فرآیند ارتقای منظم و مستمر کمک نماید.

خواندن مطالب موجود در این سند و بخصوص آشنایی با اصطلاحات و مراحل انتشار پادویش برای همه نمایندگان نصب و پشتیبانی پادویش الزامی است.

روال پیش از انتشار نسخه جدید پادویش

خوب است بدانید که هر نسخه پادویش به طور کلی فرآیند زیر را جهت توسعه و کنترل کیفیت طی می‌کند تا به صورت عمومی منتشر شود:

  1. فرآیند توسعه: طراحی، توسعه و تست اولیه توسط تیم‌های توسعه پادویش انجام می‌گیرد. این فرآیند شامل یک فرآیند دوره‌ای و مستمر هفتگی مبتنی بر متدولوژی اسکرام است که در بازه‌های منظم و مشخص، قابلیت‌ها و بهبودها برنامه‌ریزی شده، پیاده شده و نهایتا مورد تست قرار می‌گیرند. به طور میانگین روزانه چندین نسخه جدید پادویش به صورت داخلی تولید و تست می‌شود.
  2. تست حین توسعه: در کنار تیم توسعه پادویش، تیم دیگری وظیفه تست و کنترل کیفیت محصول نهایی را برعهده دارند. این تیم نیز، پابه‌پای تیم توسعه و به صورت هفتگی بهبودها و قابلیت‌های جدید را بررسی و تست می‌نمایند.
  3. نهایتا و هنگامیکه قابلیت‌های جدید کامل شده و آماده انتشار عمومی شدند فرآیند تست قبل از انتشار آغاز می‌شود.
  4. تست قابلیت: در یک دوره چند روز تا یکماهه، تمام قابلیت‌های جدید اضافه شده به محصول (نسبت به نسخه قبلی) مورد آزمون قرار می‌گیرند. در این دوره، هر ایراد و نقص کشف شده (از یک غلط املایی در یک پیام گرفته تا ایرادات مهمتر) به صورت روزانه برطرف شده و مجددا عملیات تست و کنترل کیفیت ادامه می‌یابد.
  5. تست عملکردی: پس از رسیدن نسخه به وضعیت نسبتا پایدار و بدون مشکل، وارد فاز تست عملکردی می‌شود. در این زمان کلیه فعالیت‌های توسعه روی این نسخه متوقف شده و عملکرد نسخه روی انواع سیستم‌عامل‌ها و شرایط مختلف مورد بازبینی کلی قرار می‌گیرد. با توجه به تنوع بالا (بیش از بیست نوع سیستم عامل مورد پشتیبانی پادویش) و گستردگی قابلیت‌های مورد تست، یک دوره تست عملکردی معمولا یک ماه به طول می‌انجامد.
  6. تعیین تکلیف انتشار نسخه جدید: پس از گذراندن تست‌های بالا و محک زدن قابلیت‌ها و عملکرد آنها، کمیته فنی در یک جلسه گزارش ایرادات و اشکالات کشف شده در طول تست را بررسی و نسبت به انتشار نسخه جدید تصمیم‌گیری می‌کند.

تازه از این لحظه به بعد، روال انتشار عمومی نسخه جدید پادویش آغاز می‌شود.

تعاریف اصطلاحات و مراحل انتشار پادویش

آشنایی با مطالب موجود در این بخش و بخش بعدی برای همه نمایندگان نصب و پشتیبانی پادویش الزامی است.

هر نسخه پادویش مراحل زیر را – پس از طی تست‌های داخلی – طی می‌کند:

  1. نسخه بتا (آزمایشی): نسخه‌ای است که تست‌های داخلی و آزمایشگاهی را پشت سر گذاشته است و ایراد اساسی شناخته شده‌ای ندارد. این نسخه برای تست در نزد مشتریان داوطلب آماده است، اما هنوز آماده انتشار عمومی نیست.
  2. نسخه کاندیدای پایدار: پس از گذراندن دوره بتا، نسخه به وضعیت کاندیدای پایدار می‌رسد. در این وضعیت، نسخه جهت نصب‌های جدید پادویش یا ارتقاهای لازم و کنترل شده استفاده می‌شود، اما هنوز فراخوان عمومی ارتقا به نسخه جدید برای مشتریان قبلی پادویش منتشر نمی‌شود.
  3. نسخه پایدار: پس از گذشت دوره احتیاطی و اطمینان کامل از عملکرد صحیح محصول، نسخه به وضعیت «پایدار» می‌رسد. در این زمان فراخوان عمومی ارتقا به نسخه جدید اعلام شده و نسخه توسط مکانیزم‌های به‌روزرسانی خودکار برای کاربران ارسال می‌شود

در عمل هر نسخه پادویش مراحل بالا را یکبار برای استفاده در کاربری‌های خانگی و یکبار برای شبکه‌های سازمانی طی می‌کند.

  • نسخه هات‌فیکس: فارغ از روال بالا، نسخه هات‌فیکس نسخه‌ای است که به صورت موقت و برای رفع سریع یک اشکال مشخص ارائه می‌شود. این نسخه (جهت سرعت‌بخشی به انتشار) حداقل تست‌های لازم را گذرانده و فقط برای مشتری و سیستمی که به مشکل خورده است نصب می‌شود و به صورت عمومی منتشر نمی‌شود.
  • پس از مدتی، نسخه هات‌فیکس وارد روال انتشار بتا شده و نهایتا به مرحله نسخه پایدار خواهد رسید.

روال انتشار عمومی نسخه جدید پادویش

هر نسخه پادویش پس از انتشار اولیه، سه مرحله را پشت سر می‌گذارد: مرحله آزمایشی، مرحله کاندیدای پایدار، مرحله پایدار. این کار یکبار در حوزه خانگی و یکبار در حوزه سازمانی به صورت مجزا انجام می‌گیرد.

با وجود گذراندن تست‌ها در محیط آزمایشگاه، انتشار نسخه جدید بلافاصله انجام نمی‌شود. بلکه فرآیندی جهت اطمینان کامل از عدم وجود ناسازگاری و مشکلات در محیط‌های واقعی و در کنار نرم‌افزارهای دیگر طی می‌شود:

  1. دوره بتا (آزمایشی) خانگی: انتشار نسخه جدید با یک فراخوان عمومی آغاز می‌شود. در این مرحله کاربرانی که علاقمند به همراهی در فرآیند پیشرفت پادویش هستند فرصتی دارند تا پیش از سایر کاربران با قابلیت‌های جدید آشنا شوند. دوره تست بتای خانگی اصولا یک ماه بوده و در آن فیدبک‌ها و نظرات کاربران جمع‌آوری شده و در صورت لزوم در پادویش اعمال می‌گردد.
  2. انتشار نسخه کاندیدای پایدار خانگی: پس از گذراندن دوره بتای خانگی، نسخه جدید پادویش به وضعیت «کاندیدای پایدار» می‌رسد و برای دانلود روی سایت پادویش قرار می‌گیرد.
  3. انتشار نسخه بتا سازمانی: همزمان با انتشار نسخه کاندیدای پایدار خانگی، دوره بتا سازمانی نیز آغاز می‌شود. در این دوره تعدادی از مشتریان سازمانی داوطلب به صورت کنترل شده فرآیند ارتقا را آغاز می‌کنند.
  4. انتشار نسخه پایدار خانگی: پس از گذشت مدت زمانی از انتشار نسخه کاندیدای پایدار، این نسخه به مرحله پایدار می‌رسد. در این زمان سیستم به‌روزرسانی خودکار پادویش کاربران نسخ قدیمی را به نسخه جدید ارتقا می‌دهد.
  5. انتشار نسخه کاندیدای پایدار سازمانی: پس از گذشت یک دوره حداقل یکماهه از انتشار نسخه بتا سازمانی، این نسخه به مرحله کاندیدای پایدار می‌رسد. در این مرحله، این نسخه برای نصب‌های جدید پادویش و نیز ارتقاهای موردی (بنا به وجود مشکل یا درخواست خود مشتری) استفاده می‌شود، اما از ارتقای نسخه برای مشتریان قبلی که نسخه فعلی خود راضی هستند خودداری می‌شود.
  6. انتشار عمومی نسخه پایدار سازمانی: آخرین مرحله برای یک نسخه رسیدن به وضعیت پایدار سازمانی است. در این مرحله و با توجه به گذراندن دوره طولانی تست در محیط واقعی و اطمینان از پایداری نسخه جدید، فراخوان عمومی جهت ارتقا برای همه کاربران اعلام می‌شود.
نمایندگان و کارشناسان نصب و پشتیبانی پادویش باید توجه کنند که در روال انتشار نه باید عجله نمود و پیش از رسیدن نسخه به وضعیت پایدار ارتقا انجام شود و نه باید تعلل کرده و از نصب نسخه جدید پرهیز نمود.
در دوره‌های بتا، و هات‌فیکس لازم است که سیستم‌های مورد نصب به دقت و روزانه مورد بررسی قرار بگیرند و هر نوع اشکال یا فیدبک مستقیما و سریعا به مرکز پشتیبانی پادویش منتقل شوند.

روال انتشار هات‌فیکس

فرآیند بالا نحوه انتشار یک نسخه جدید پادویش را به صورت عادی نشان می‌دهد. در مواردی که رفع یک نقص باید به صورت سریع انجام بگیرد این کار با انتشار نسخه هات‌فیکس انجام می‌شود.

نسخه هات‌فیکس نسخه‌ای است که برای رفع یک ایراد محدود و با کمترین تغییرات تهیه می‌شود و نصب آن باید محدود به سیستم یا سیستم‌هایی باشد که دچار آن ایراد مشخص هستند. پس از گذر زمان و انجام تست‌های کافی، تغییرات و بهبودهای این نسخه در روال انتشار عادی برای عموم کاربران منتشر می‌شوند.